Hvem er fungi ?

fungi er en norsk merkevare og en familie produkter som startet for mer enn 25 år siden, som et lidenskapelig uttrykk for de rike og mangfoldige smakene vi finner i naturen vår.
I dag jobber vi stadig for å tilby maksimalt med smak, helt naturlig, med minst mulig innvirkning på omgivelsene våre. Slik gjør matlaging til en morsom og smakfull opplevelse for alle.

Teamet vårt består av en gruppe matelskere, gründerspirer og en kokk som i fellesskap jobber for å tilby smakfulle tips, triks og verktøy. Sammen, har vi individuelt opplevd en rekke livsstils- og kostholdsutfordringer som på egenhånd kan virke begrensende, men som ultimat sett har lært oss å gjøre matlaging både morsomt og tilgjengelig. Mer smak, mer moro.


Hva er fungi?

Enkelt forklart, vi brygger og pakker produkter som enkelt beriker din matlaging. Vi lager krydder og smaksforsterkere som bidrar til at alle kan forbedre favorittoppskriftene sine eller lage noe helt nytt, med masse smak.
Hvordan? Vel, vi bruker enkle, tradisjonelle teknikker (a la bestemors vis) og velger nøye ut ingrediensene våre, som vi reduserer ned til potente konsentrat av smak, naturlig konservert.

Som en kilde til umami smak (tenk parmesan ost eller soyasaus) bruker vi sopp som base for de fleste av produktene våre. Av soppen lager vi en saltlake som trekkes i kalde omgivelser i fem dager. Deretter filtrerer, koker og blander vi den med ingredienser som sort pepper, einebær, furunåler, hvitløk, rødvin , mørk karamell, sirup, eplecidereddik, avhengig av den individuelle oppskriften. Men som du kan se, så holder vi ingredienslisten vår kort og tilfører mest mulig kjærlighet. Noen kaller fungi en “soppsoya” eller et “soppekstrakt”. Karakteren ligner veldig, men, i motsetning til en soya saus er ikke fungi fermentert, eller basert på soyabønner.

Hver av våre flasker inneholder ca 1500 edle dråper med smak. Produktene har lang holdbarhet (minst fire år fra produksjon) og kan oppbevares i romtemperatur, men ikke i sollys.

Hvordan bruker man fungi?

"Hemmeligheten" til god matlaging er evnen til å balansere råvarene som representerer de fem smakene som vi opplever som mennesker; salt, søtt, surt, bittert og umami.

Både salt og søt mat er ganske vanlig for de fleste, men vi har en tendens til å undervurdere hvor enkelt det er å få god mat til å smake helt fenomenalt ved å tilsette litt ekstra syre og umami. Spesielt hvis du spiser mye plantebasert mat, kan umami-smaken være utfordrende å produsere, men fungi gjør det enkelt. Surhet finnes tradisjonelt i eddik og sitrusfrukter, men umami er ofte litt vanskeligere å beskrive. Umami beskrives i Japan som «den g smaken» og finnes naturlig i godt bevart ost, stekt bacon, miso, trøfler og sopp.

fungi er et allsidig verktøy på kjøkkenet eller på tur, når du trenger “det lille ekstra” for å balansere og smake til måltidet ditt. Du finner mer tips, ideer og inspirasjon til oppskrifter her


Mer smak, mer moro

Vår produkter er tettpakket med smak som gjør det enkelt og moro å lykkes på kjøkkenet. For å oppnå dette bruker vi kun råvarer basert på planter. Enkelt.

Plantebaserte oppskrifter

Gluten- og laktosefritt

Vi ønsker at alle skal kunne nyte og nyttegjøre seg av fungi. Derfor lager vi alt fra bunnen av, så vet vi hva som går i gryta. Mye å gjøre, lite å forklare.

Våre rike umami smaker utvinnes av sopp og reduseres, ikke fermenteres. Men, i ånd og karakter er vi like :)

Soyafri “soya saus”