fungi_historien.jpg

HVA ER FUNGI?

Fungi er en naturlig smaksforsterker av Nordisk karakter. Vi brygger fungi for hånd med smakfulle kryddere plukket i Norge. I gryta finner du kjente ingredienser som sjampinjong, rødvin, karamel, sirup, sort pepper, einerbær, furunåler, skogssopp og masse kjærlighet.

 

Folk omtaler gjerne produktet som en “soppsoya” eller et “soppekstrakt”. Dette er fordi de mørke dråpene kan minne om en soyasaus, med masse umami smak og salte toner. Derimot er sausen helt soya- og glutenfri. Hver flaske fungi inneholder nærmere 1500 edle dråper fullpakket med smak. Dette gjør den også veldig “drøy” – og – kan du lagre flasken i romtemperatur utenfor sollys så varer den så lenge som fire år av gangen.

 

Produktet har vært på markedet i over 20år og i dag finner du fungi på nesten 300 dagligvarehyller i norge – samt – i en rekke spesialforetninger.

HVORDAN BRUKER JEG FUNGI?

Hemmeligheten til god mat er å kunne balansere de fem grunnsmakene som smaksløkene våre registrerer; salt, søtt, surt, bittert og umami.
Salte og søte smaker er vi godt kjent med i Norge, men vi undervurderer kanskje hvor enkelt det er å få god mat til å smake helt fenomenalt ved å tilsette litt ekstra syrlighet og umami.

 

Syrlighet finner man tradisjonelt i norsk eddik og sitrusfrukter, men umami er ofte litt vanskeligere å beskrive. Umami betyr “den velsmakende smaken” – låneord fra Japansk – og finnes naturlig i vellagret ost, stekt bacon, miso, trøffler og sopp.

 

Slik kan man også bruke fungi i supper, sauser, marinader, dressing, på kjøtt, fisk, grønt og til og med din yndlingsdessert – såfremt du ikke bruker for mye.
Fungi brukes som en finish – så når du er klar for å smake til maten og det nærmer seg servering, så er et par dråper fungi alt som skal til for å kunne fremheve og løfte egensmaken i ingrediensene dine.


 

HISTORIEN OM FUNGI

Fungi har etter mer enn tyve år i produksjon rukket å bli et begrep blant norske matentusiaster. Derfor er vi også spesielt stolte av å kunne videreføre tradisjonen som startet med Fungi-mor, Inger-Lise Østmoe.

Tidlig på 90-tallet startet Inger-Lise med prosjektet «Helt vilt». “Jeg liker praktisk arbeid, jeg liker å snakke med folk, og har svært gode kunnskaper om sopp”, forteller hun. «Helt vilt» tok utgangspunkt i at Østmoe startet mottak av sopp, og drev omfattende foredragsvirksomhet om mat fra naturen i tillegg. “Jeg startet for fullt med mottak av sopp i 1993. Folk plukket sopp, og fikk en kilopris ved mottaket og jeg solgte videre til grossister. Vi hadde ferske, fryste og tørkede sopper”, sier hun.

Som soppkontrollør og soppekspert hadde hun mye å ta i, og hun gleder seg over den store interessen i befolkningen for mat fra skogen, og sopp i særdeleshet. “Det var noen ganske få steder i landet som hadde soppkontrollerører, da jeg startet opp. I dag er det nå rundt 700 kontrollører”, forteller hun.

I 1993 var det en del omtale av Inger-Lise Østmoe og hennes sopp- og matkunnskap i flere ukeblader. Hun startet dette året «Norsk skogssopp og bær», som etter hvert ble til selskapet «Norsopp». Før «fungi» kom til verden var hun innom prosjektet «Norge et soppland» i 1994. Inger-Lise husker godt, og erindrer at 1994 var et bra soppår, mens 1995 dårlig, og det samme også i 1996.

Ideen om å produsere for salg ble født etter et møte med en tidligere innkjøpssjef i Lorentzen, som sa: “Denne må du satse på“. Han mente at i tiden fremover ville markedene etterspørre stadig flere flytende produkter som raskt kunne gi ekstra smak til maten. Små flasker med navnet “Skogssaus” ble kokt i smug og solgt til kokkene som også kjøpte skogssopp fra Norsopp. Det viste seg at sausen ga atskillig med smak og kokkene bare “måtte bare ha den”

“I 1997 kom «fungi» til verden. Jeg hadde eksprimentert med 20-30 ulike smaksvarianter, og landet på dagens utgave, som jeg har holdt fast ved” sier hun.

fungi_om.png

FUNGI IDAG

“Etter en periode hvor fungi var borte fra butikkhyllene ble Inger-Lise kontaktet av noen ihugga fungi fans som savnet produktet og som syntes det fortjente et comeback” forteller fungi brand manager, Ole Erichen.

“Slik endte man også opp med muligheten til å videreføre Norsopp AS og produktet som vi liker så godt. For oss er det viktig å vedlikeholde tradisjon tro og å videreføre det originale produktet i sin opprinnelige form. Samtidig jobber vi med å utviklet ulike fungi “søsken” som vi gleder oss til å introdusere til fans og matelskere i tiden fremover” skyter Ole inn.

I 2017 startet man også med å organisere matkurs, ledet av “fungi kokken” Johan Erkkila. Johan har 20 års erfaring som kokk og matelsker og ønsker å kunne dele av sin lidenskap for mat og inspirere til smakfulle retter i hverdagen. I sitt kurs “Hemmeligheten til god mat” gir Johan en innledende forklaring om hvordan man enkelt kan smaksette mat til perfeksjon, kun med kjente og kjære råvarer fra kjøkkenet hjemme.

Høsten 2019 lanserte vi to nye smaksbomber i Fungi-familien.

Fungi sort peppersaus
Fungi original får en ny bror: Fungi sort peppersaus med sjampinjong, rødvin, sukker, salt, furunåler og einebær; og en intens umami-smak (mer smak) fra hvitløk og het sort pepper.

Fungi umami salt
Søsteren er nye Fungi umami salt: et norsk havsalt tilsatt de karakteristiske Fungi-krydderne som er perfekt å drysse på hvilken som helst rett eller saus, samt som bordkrydder til spesielle anledninger.

Vi har som mål å spre matglede og kunskap om mat.

Følg vår reise videre og la det bli enda enklere å lage digg mat hjemme!

Mer smak til folket.